Prof. Dr. Harald Lemke

Profile

Academic positionAssociate Professor, Senior Lecturer, Reader
Research fieldsPhilosophy,Art History, Music, Theatre and Media Studies,Biological Process Engineering
KeywordsEthik/Ethics, Gegenwartsphilosophie/Contemporary Philosophy, Geschichte der Philosophie/History of Philosophy, Practical Philosophy, Ästhetik/Aesthetics

Current contact address

CountryGermany
CityHamburg
InstitutionInternationales Forum Gastrosophie GmbH
Homepagewww.gastrosophie.net

Host during sponsorship

Prof. Dr. Tadashi OgawaGraduate School of Human and Environmental Studies, Kyoto University, Kyoto
Start of initial sponsorship01/12/2004

Programme(s)

2004Research Fellowship Programme from the Japan Society for the Promotion of Science (JSPS)

Publications (partial selection)

2016Prof. Harald Lemke: Ethik des Essens. Einführung in die Gastrosophie. transcript, 2016
2014Harald Lemke: Über das Essen. Philosophische Erkundungen. Wilhelm Fink, 2014
2012Prof. Harald Lemke: Politik des Essens. Wovon die Welt von morgen lebt. transcript, 2012
2009Harald Lemke, Roger Behrens: 1. Axel Honneth im Gespräch: Anerkennung und Engagement. Normative Begründung kritischer Theorie. In: Jan Philipp Reemtsma, Mauro Basaure, Rasmus Willig, Die Erneuerung der Kritik. Axel Honneth im Gespräch. Campus Verlag, 2009. 142-168
2009Harald Lemke, Anke Haarmann (eds.): Culture|Nature. Philosophy and Art in Urban Planning. Jovis, 2009
2009Harald Lemke: Genealogie des gastrosophischen Hedonismus. In: Daniele Dell’Agli Essen also ob nicht. Gastrosophische Modelle. Suhrkamp, 2009. 12-39
2009Harald Lemke, Anke Haarmann (ed.): Kultur | Natur. Kunst und Philosophie im Kontext der Stadtentwicklung Culture | Nature. Art and Philosophy in the Context of Urban Development. Jovis Verlag, 2009
2008Harald Lemke und Iris Därmann (Hrsg.): Die Tischgesellschaft. Philosophische und Kulturwissenschaftliche Annäherungen. transcript Verlag, 2008
2008Harald Lemke: Die Weisheit des Essens. Gastrosophische Feldforschungen The Widom of Eating. Gastrosophical Fieldworks. Iudicium, 2008
2008Harald Lemke, Tadashi Ogawa: Essen – Wissen. Erkundungen zur Esskultur. Iudicium, 2008
2007Harald Lemke: Die Kunst des Essens. Zur Ästhetik des kulinarischen Geschmacks. transcript, 2007
2007Harald Lemke: Kritik des populären Gouvernmentalitäts-Diskurses. Zur Aktualität des Spätwerks Foucaults. In: Aufklärung und Kritik, 2007, 110-124
2006Harald Lemke: Zur Theorie gelingender Subjektivität. In: (Hrsg.) Claudia von der Brüggen, Denkanstösse über die Freundschaft. Piper Verlag, 2006. 223-231
2005Harald Lemke: Phänomenologie des Geschmackssinns/ Phenomenology of taste. In: Dietrich von Engelhardt, Rainer Wild und Gerhard Neumann (Hrsg.), Geschmackskulturen In: Dietrich von Engelhardt, Rainer Wild und Gerhard Neumann (Hrsg.), Geschmackskulturen, Campus Verlag New York Frankfurt/M. 2005, . Campus Verlag, 2005. 183-204